Herdenking van vliegtuigbemanning in Ter Apel op 23 november 2018

Op uitnodig van de werkgroep “Neergestorte Lancaster” in Ter Apel, waren wij op vrijdag 23 november aanwezig ter ondersteuning van de herdenking dat de crash 75 jaar geleden plaatsvond.

Op 23 november 1943 stortte een AVRO Lancaster van 405 Pathfinder Squadron van de RCAF neer in ter Apel, nadat het toestel was geraakt door een Duitse nachtjager. Slechts 1 bemanningslid kon zich redden, terwijl de andere 5 bemanningsleden omkwamen. Deze bemanningsleden werden begraven op de algemene begraafplaats in Ter Apel.

Wij ondersteunden de herdenking, in de Willibrorduskerk en op de begraafplaats. De herdenking in de kerk had een mooi muzikaal begin, omdat wij in combinatie met het orgel (dank aan de organist) het nummer “Highland Cathedral” konden spelen.

Het deed ons goed om naast alle genodigden, ook een delegatie schoolkinderen te zien, daarmee wordt deze gebeurtenis doorgegeven aan volgende generaties.

Nadat wij (samen met Color Party en Erewacht) de belangstellenden “on the tap” naar de begraafplaats begeleidden, speelden we daar gepaste muziek, terwijl de zon minder werd en onze vingers kouder.

Een bijzonder moment was de “Fly By” met “one missing” van twee historische vliegtuigen (Beech-18 en Harvard)

Na afloop van de herdenking hebben we de Color Party en Erewacht weer spelend terug begeleid naar het parochiehuis. Toen konden we merken dat het weer de instrumenten begon uit te dagen.

Dank aan de organisatie, dat we dit mochten doen, en daarbij zeer hartelijk van broodjes, koffie enz. werden voorzien.

18 Ter Apel 2018 (1920 x 1280)

Afbeelding 19 van 21

Foto’s Henk Stokreef

Comments are closed.