Herdenking bij het Twentol Monument

Vrijdag 25 april 2019 ‘paasvakantie’ maar niet voor groep 8 van het kindcentrum Rivierenwijk, die zoals ieder jaar  herdenken dat in 1945 de verzetsmensen van de Twentolfabriek werden gefusilleerd, en de Duitse soldaat die aan deze executie niet mee wilde werken ,en dit met de dood moest bekomen.

Bij het Twentol monument stond de vlaggenmast al klaar, maar de vlag lag nog opgerold aan de mast, die hebben we zelf even gehesen, halfstok, om er ook voor te zorgen dat dit element ook volgens protocol hing.
De kinderen waren weer op tijd bij het monument voorzien van onze klanken, ook waren er dit jaar 3 veteranen die op erewacht stonden. Respect dat deze “oud militairen” deze taak op zich genomen hadden!

Andere gasten waren: een wethouder, enige leden van het 4/5 mei comité, en een aantal andere belangstellenden. Onze fotograaf was dit jaar wederom Martin van de Vrugt, hij had even tijd gemaakt tussen het boodschappen doen. Waarvoor we Martin zeer erkentelijk zijn.

De ceremonie verliep mooi en gedragen door de kinderen, gedichten werden voorgedragen, en er werd stilgestaan bij de gebeurtenissen in 1945.

Door de groep werden diverse nummers ten gehore gebracht, ook het Wilhelmus weerklonk zoals ieder jaar als eerbetoon na de 2 minuten stilte die hieraan vooraf ging.

Een mooie ceremonie die toch elk jaar weer word volbracht door de kinderen van het Kindcentrum Rivierenwijk, maar waarvoor in de pers en bij de bevolking van Deventer weinig of geen belangstelling is, dit in tegenstelling wat er in Zutphen gebeurt met hun jaarlijkse herdenking van de gefusilleerde verzetsmensen, die in maart 1945 op de IJsselkade ter 
dood werden gebracht. Deventer kan nog veel leren van Zutphen.

Maar wij zullen er ook volgend jaar weer bij zijn om de kinderen te ondersteunen in hun respect naar de slachtoffers toe, zowel in Zutphen als in Deventer.

 

Fotograaf Martin van de Vrugt

Comments are closed.